Sunday, October 23, 2011

CHAR KOEWTIAU UDANG LIPAN JUMBO

CHAR KOEWTIAU UDANG LIPAN JUMBO SPECIAL

Assalamualaikum.Posting teman kali ini,tak ada unsur-unsur kesultanan atau negeri Perak.Tapi teman nak berkongsi resepi teman dengan pembaca blog teman nih.Makan malam teman hari ni special sikit,pasal dalam peti sejuk teman 'meriah'.Alhamdulillah,rezeki teman murah bulan ni.Nak makan sedap teman tak mampu lagi,jadi teman masakla sendiri untuk santapan teman dengan keluarga teman.Kat bawah ni teman dah sediakan bahan-bahannya.Kome layan je lah.

BAHAN - BAHAN:
Koewtiau (An-Nur)
Dua ulas bawang putih (Dilenyek)
Separuh kiub pati ikan bilis
Taugeh,kucai,daun bawang dan sawi.
Fishcakes
Sedikit Cili Boh
Kicap masin Cap Kipas Udang
Udang Lipan

anda juga boleh meletakkan rencah mengikut citarasa anda
Hirisan Ayam
Kerang separuh masak
Sotong

Antara Bahan Utama
(yang panjang tu udang lipan)Masukkan sotong,ayam dan kerang bersama kicap dan cili boh.Letakkan sedikit air untuk kuahnyaSkill memasak favourite aku.Tumis bahan-bahan tumis tadi sehingga empuk dagingnya.Jauhkan sebarang benda yang mudah terbakar apabila membuat skill ni.Masukkan udang lipan.Tunggu lebih kurang seminit.Angkat udang lipan menggunakan penyepit sambil membiarkan airnya menitik dalam kuah.Akhir sekali,masukkan telur.Pecahkan telur,kacau perlahan-lahan.Jangan biarkan telur masak keseluruhannya dan tutup api.Masukkan udang lipan kembali.Char Koewtiau Udang Lipan telah siap dihidangkan.Zoom In udang lipan


Tempat tempat best untuk makan kouwtiau di Kuala Kangsar
  • Chor Char Koeytiau Chandan Putri
  • Jimboy Thai Food Jalan Baru
  • Restoran Mee Udang Galah Chandan Putri

SEDIKIT INFO MENGENAI UDANG LIPAN

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeters (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.

Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang
sumber : wikipedia


No comments: